16 mei: Tangerine & shorts, in Lab111

Tangerine & shorts
Amsterdam première! Slechts één avond!
Maandag 16 mei, 21.00 uur, in Lab111

[English]

Deze maand werken we samen met de mensen van Cinema of the Dam’d voor het vertonen van de Amsterdamse première van de film Tangerine (2015). Voor zover wij weten, is deze opmerkelijke lowbudget komedie slechts eenmaal eerder vertoond in Nederland (vorig jaar, tijdens het Internationale Filmfestival in Leiden). Wij vinden dat Tangerine een groter publiek verdient, en daarom verzorgen wij een speciale vertoning, voor slechts één avond, a.s. maandag in Lab111. Om de avond nog specialer te maken, hebben we een paar van onze favoriete recente korte films geselecteerd, die we voor de hoofdfilm laten zien. We zullen de avond eindigen met een live skype Q&A met schrijver/regisseur van Tangerine, Sean Baker.

Tangerine
Sean Baker | 2015 | VS | 88 min | Engels | Engels ondertiteld

Deze ontroerende en grappige slice-of-life komedie volgt een lange, drukke dag in het leven van twee transgender sekswerkers in Hollywood. Nét uit de gevangenis zwerven Sin-Dee (Kitana Kiki Rodriguez) en haar beste vriend Alexandra (Mya Taylor) over de zonovergoten straten op kerstavond, op zoek naar haar ontrouwe vriend en pooier Chester (James Ransone). Onderweg kruist hun pad met Razmik (Karren Karagulian), een flirtende taxichauffeur, die weggeslopen is van familiebijeenkomst tijdens de feestdagen.

Volledig opgenomen op drie iPhones bij authentieke locaties van Los Angeles heeft de film een madcap komisch tempo en een los, improviserend gevoel, onderbroken door momenten van gratie en onverwachte schoonheid. De optredens in Tangerine van transgender actrices Rodriguez en Taylor, die nauw samenwerkten met Baker om hun personages en het verhaal te ontwikkelen, zijn doorbraken. Baker en zijn cast bieden een ontwapenende en aangrijpend portret van vriendschap gesmeed in liefde en gedeeld strijd, waarbij sensatie of moraliseren worden vermeden. Tangerine moet in Nederland nog worden gedistribueerd, ondanks dat deze voorkomt op de beste-van lijsten voor 2015 van critici en een trio acteerprijzen voor Taylor. Kom ook voor deze ene avond met de première in Amsterdam!

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=ALSwWTb88ZU]

SHORTS

Teagan
Igor Coric & Teagan Thishby Young | 2013 | Australië | 3′ | Engels | Niet ondertiteld

Een verhaal over transitie – van man naar vrouw, en van wanhoop naar geluk. Gebruikmakend van opgenomen interviews en representatieve kunstwerken raakt deze korte film aan de angst en eenzaamheid van het leven in de kast, en aan de vreugde en het (zelf)vertrouwen die samengaan met het verlaten van die kast.

Soy Negra, Soy Marica y Soy Puta / I’m Black, I’m Queer and I’m a Whore
Hugo Meijer & Cas van der Pas | 2012 | Nederland/Colombia | 21’ | Spaans | Engels ondertiteld

Een documentaire over een moedige en zeer speciale Colombiaanse vrouw: Diana. Haar dagen zijn volledig gevuld met het helpen van de mensen in haar gemeenschap. De vrouw zag de problemen waarmee haar gemeenschap te maken heeft, en dat de mensen daar ondersteuning kunnen gebruiken én verdienen. Men kampt met veel ingewikkelder problemen dan wij hier in Europa. Ze combineert prostitutie, mensenrechten-activisme en haar carrière als advocaat om de maatschappij om haar heen te veranderen in een betere wereld.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=OZ4L5FbVizA]

Please follow and like us: