The Rib – TranScreen Goes CinemAsia

Transcreen presents in association with the Cinemasia Film Fesival …. The Rib Sun 10 March 16:30 Kriterion K2

Huanyu (Yuan Weijie) is een transvrouw die in China een geslachtsoperatie wil ondergaan. Hiervoor moet ze echter eerst de toestemming van haar Christelijke vader (Huang Jingyi) krijgen. De parochie waar haar vader deel van uitmaakt, ziet dit echter als een zonde of ziekte die verholpen kan worden door gebed. Dit leidt tot een spirituele crisis voor zowel vader als kind.
China heeft redelijk progressieve rechten wat transgenders betreft, maar de publieke opinie is echter nog erg achterhaald. The Rib is onthaald als de eerste Chinese lange speelfilm die transgenders als hoofdthema behandelt en door de overheidscensuur is gekomen. Het biedt ook een zeldzame en onthullende kijk in de Christelijke gemeenschappen van China, die onder precaire omstandigheden leven. Maar The Rib is vooral een intens verhaal over de relatie tussen ouder en kind, die gebukt gaat onder de druk van een samenleving die nog in de ban is van het patriarchale gedachtegoed en moraal van Confucius. Zhang Wei, een uitzonderlijke regisseur die bekend staat om zijn scherpzinnige sociale thematiek, won de Kim Ji-seok Prijs op Busan Film Festival voor deze film.
Huanyu (Yuan Weijie) is a trans woman in China seeking gender reassignment surgery. In order to get it, though, she needs to get the consent of her devoutly Christian father (Huang Jingyi). Their closeknit parish regards this as a sin or sickness that can be prayed away, culminating in a spiritual crisis for both father and child.
China has arguably progressive laws regarding transgender rights, but public awareness has not caught up yet. The Rib is hailed as the first Chinese feature film that makes transgender its main subject and still passed government censorship. It also offers a rare and eye-opening window into China’s Christian communities, which survive precariously. But ultimately, it’s an intense father-child drama fueled by pressures from a society still steeped in patriarchal, Confucian morality. Zhang Wei, an exceptional director known for his incisive social messages, won the Kim Ji-seok Award at Busan Film Festival for this film.

Purchase your tickets here and please join our event on Facebook here

Keep your calendar free for TranScreen Amsterdam’s Transgender Film Festival 2019 , our 5th Edition! We look forward to your company and contribution.

Filmtheater Kriterion 30th May – 2nd June- stay tuned for more details!

Please follow and like us: